Op maandag 10 december 2012 gaat het vierde en laatste praatcafé dementie van 2012 door. Het thema is deze keer ‘Hoever staat de wetenschap in Alzheimeronderzoek?’.

Wanneer je met dementie geconfronteerd wordt, stel je je hier vragen bij. Of je nu zelf de diagnose gekregen hebt of iemand uit je omgeving, die vragen zijn er altijd. Het gaat dan niet alleen om praktische zaken zoals vragen rond de opvang van of de zorg voor iemand met dementie, maar ook om vragen over de wetenschappelijke kant ervan, zoals ‘is dit erfelijk?’, ‘wat is er gebeurd waardoor ik dit heb gekregen?’ of ‘bestaat hier een behandeling voor?’.
 
Om ook informatie te bieden over de wetenschappelijke kant van Alzheimer hebben we Professor Dr. Bart De Strooper uitgenodigd als gastspreker.

Professor Dr. De Strooper is hoogleraar aan de universiteit van Leuven, binnen het Departement Menselijke Erfelijkheid. Hij verricht, samen met zijn onderzoeksteam, onderzoek naar de oorzaak van de ziekte van Alzheimer. Er werd al veel onderzoek verricht naar de erfelijke vormen van de ziekte van Alzheimer, maar Prof. Dr. De Strooper spitst zich in zijn onderzoek toe op het ontstaan van de niet erfelijke vormen van deze ziekte. Op basis van zijn onderzoek zouden er nieuwe technieken kunnen ontwikkeld worden om een diagnose te stellen dat iemand Alzheimer heeft. Een ander effect van zijn onderzoek kan zijn dat het leidt tot het identificeren van nieuwe doelwitten voor geneesmiddelen om op in te werken.

Professor Dr. De Strooper krijgt internationaal veel erkenning voor zijn onderzoek en heeft al prijzen gewonnen voor zijn onderzoeken. Zo won hij bijvoorbeeld in 2008 de prestigieuze Alzheimerprijs van de MetLife Foundation.
 
Professor Dr. De Strooper zal veel vertellen, maar hij maakt zeker ook tijd voor vragen en opmerkingen van de aanwezigen. Wie wil kan dus zelf iets vertellen of vragen, maar enkel luisteren kan natuurlijk even goed.
 
Dit praatcafé dementie gaat opnieuw door in de cursusruimte van Cultuurcentrum Zwaneberg, Cultuurplein 1 in  Heist-op-den-Berg. De deuren openen om 13.30 uur en professor Dr. Bart De Strooper gaat van start om 14 uur. Einde is zoals gewoonlijk voorzien rond 16.30 uur.
De aanwezigen op dit praatcafé krijgen ook als eersten de nieuwe folder met de kalender voor 2013. Naar gewoonte zullen we ook volgend jaar weer 4 praatcafés organiseren met interessante thema’s. Voor wie al graag een afspraak noteert op zijn nieuwe jaarkalender voor volgend jaar: het eerstvolgende praatcafé dementie zal doorgaan op maandag 11 maart 2013.